Omgaan met huidallergieën bij honden: oorzaken en oplossingen

Omgaan met huidallergieën bij honden: oorzaken en oplossingen
Lisa Bos
Lisa Bos

Honden kunnen net als mensen last hebben van allergieën. Een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij honden is huidallergie, wat leidt tot jeuk, roodheid en irritatie. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van huidallergieën bij honden en hoe we deze aandoening kunnen begrijpen en behandelen.

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen van de huidallergieën bij honden.

We bekijken er een paar.  

 1. Voedselallergieën: voedselallergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van huidproblemen bij honden. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding, zoals granen, rundvlees, zuivelproducten of bepaalde eiwitten. Een eliminatiedieet onder begeleiding van een dierenarts kan helpen bij het identificeren van de trigger.

 2. Omgevingsallergenen: net als mensen kunnen honden ook reageren op allergenen in hun omgeving, zoals pollen, schimmels, stofmijt of insectenbeten. Seizoensgebonden allergieën zijn niet ongewoon en kunnen leiden tot huidirritatie en jeuk.

 3. Vlooienallergie: één van de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij honden is een allergie voor vlooienbeten. Zelfs één beet kan intense jeuk veroorzaken bij honden met deze allergie. Het voorkomen en behandelen van vlooien is daarom essentieel.

 4. Contactallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen waarmee ze in aanraking komen, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen, shampoo's of zelfs materialen zoals bepaalde soorten beddengoed.

 5. Lekkende darm: er wordt steeds meer bekend over de zogenaamde lekkende darmDit ontstaat als de darmen niet in goede conditie zijn en verkeerde bacteriën zich in de bloedbaan bevinden. Dat kan leiden tot huiduitslag, irritatie en jeuk bij je hond. 

Hoe je huidallergieën kunt herkennen bij je hond. Het herkennen van huidallergieën bij honden is belangrijk zodat je jouw een tijdige behandeling kunt geven. Let op de volgende symptomen:

 • Overmatig krabben, likken of bijten van de huid.
 • Rode of geïrriteerde huid.
 • Haaruitval of dunner wordende vacht.
 • Schilferige of korstachtige plekken op de huid.
 • Oorontstekingen.

Eventuele behandelingen en preventie voor jouw hond bij huidallergieën van je hond. 

 1. Dierenartsbezoek: bij vermoeden van huidallergieën is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan tests uitvoeren om de oorzaak van de allergie te achterhalen en een geschikte behandeling voorstellen.

 2. Eliminatiedieet: voor voedselallergieën kan een eliminatiedieet worden aanbevolen om te identificeren welke voedingsmiddelen de allergische reacties veroorzaken.

 3. Vlooienbestrijding: Zorg voor een effectieve wijze om vlooien te bestrijden en om vlooienallergie te voorkomen. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. 

 4. Aanpassingen in de omgeving: probeer bekende allergenen (zoals: eiwitten van rund, zuivel, tarwe, soja, kip, zuivel, mais of eieren) te vermijden in de omgeving en kies hypoallergene producten voor verzorging en schoonmaak.

 5. Medicatie: in sommige gevallen kan de dierenarts medicatie of supplementen zoals probiotica voorschrijven om symptomen te verlichten.

Het begrijpen van de mogelijke oorzaken van huidallergieën bij honden is de eerste stap naar een effectieve behandeling en preventie. Door aandacht te besteden aan de gezondheid van onze harige vrienden en samen te werken met dierenartsen, kunnen we hun levenskwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven.

Related posts